Kulturmødet 2017: Monika Elend

Ligger Mors i Europa? Lørdag morgen på Kulturmødet kan I møde en gruppe unge nordjyder, som orienterer sig mod Europa under mottoet “Fællesskab gennem diversitet”. Monika Elend repræsenterer ungdomsorganisationen Europæisk Ungdom Nordjylland ved en debat om kulturel identitet i Europa.

Af Amanda Berglund, Kulturledelse.dk

Europæisk Ungdom Nordjyllland vandt i 2017 andenpladsen i den Europæiske Karlspris for deres projekt ”Re-discover Europe”, som skulle åbne lokale nordjyders øjne for Europa. Som en del af projektet arrangerede gruppen fx en parade, ”Pride of Cultures”, som skulle vise den rige kulturelle diversitet i Aalborg.

For Elend er der ikke nogen konflikt mellem hendes polske rødder og europæiske identitet:

”I modsætning til hvad mange tror, behøver man ikke opgive sin egen kultur, sprog eller nationalitet som Europæer. I stedet tilføjer man et ekstra lag og bliver til noget mere.”

Elend blev involveret i Europæisk Ungdom Nordjylland, mens organisationen stadig var i opstartsfasen. I løbet af hendes tid i organisationen er den vokset markant. Det har dog ikke altid været lige nemt at udbrede interessen for det europæiske samarbejde:

”I begyndelsen var det en vanskelig tid at være pro-europæisk pga. flygtningekrisen og den generelle modstand mod EU. Afdelingen i Aalborg var meget lille og bestod faktisk kun af to personer, som holdt liv i organisationen.”

I dag er Europæisk Ungdom ikke blot vindere af Karlsprisens andenplads, men også en organisation med et stort netværk af partnere, som samarbejder på tværs af landegrænser.

Debatten “Is Mors in Europe?” finder sted lørdag d. 26. august kl. 9:00 og er tematisk fokuseret på, hvordan vi orienterer os mod Europa, kunstnerisk og kulturelt. I panelet deltager også Rebecca Walton fra the British Council; formand for Kulturregion Sønderjylland Stephan Kleinschmidt; samt Bengt Kristensson Uggla, som er forfatter og filosof. Debatten er på engelsk.