Musikhussalon #4 – Arvefølge og mentorskab 26. april 2023
Ledelses- og organisationsudvikling sker sideløbende med den daglige drift, men hvilke overvejelser kan man gøre ift. arvefølgen i sin egen organisation og er det overhovedet relevant at beskæftige sig med?
Generelt er normerne i kulturlivet at en afgående chef overlader alle kunstneriske beslutninger og muligheden for at sætte en ny retning til den nye person i spidsen. Danmark har som et lille land også et afgrænset kulturliv, hvor alle kender alle indenfor de enkelte genrer. Derfor ønsker vi at undgå æstetisk indavl eller anklager om nepotisme ved at den nye chef tilbydes stor frihed og få bindinger på forhånd. Et ganske godt princip, men også med bivirkninger, f.eks. at der måske stimuleres for få interne kandidater til lederposterne og at oplæringen bliver sporadisk.
Talentudvikling i egen organisation kan være en udfordring med indbyggede dilemmaer – klassisk; hvorfor talentudvikle internt, hvis konkurrencen om de dygtige ledere får dem til at søge andre græsgange?
Men – måske er et godt udviklet mentorprogram en mulighed som gavner både chefer og ledertalenter?
I samarbejde med Musikhuset København har kulturledelse.dk inviteret Birgit Signora Toft til at videregive sine erfaringer. Birgit har i en årrække etableret lederudviklingsrejser i Sinaiørkenen og Assisi og hun har været pioner for at indføre mentor-begrebet i Danmark. Udover ledelsesrådgivning og udviklingsrejser har Birgit også skrevet bøger om mentorskab det spirituelles betydning for krop og sind også hos ledere.
Musikhus Salon #4 tematiserer arvefølge og mentorskab – muligheden for at styrke sit eget lederskab ved at give erfaringer videre, og samtidig give ledertalenter en chance for at lære vigtige aspekter af lederskabet i bedre tid.
—