Det sidste år har været en begivenhedsrig periode for kulturledelse.dk – med udgivelse af tre e-magasiner, 34 nyhedsbreve, adskillige kulturlederinterviews og debat- og blogindlæg, overtagelse af KuViBA og afholdelse af fire saloner. Inden redaktionen går på sommerferie, vil vi gerne takke de mange skribenter, kulturledere, salondeltagere, institutioner og samarbejdspartnere, der har bidraget til projektet på forskellig vis siden sidste forår, hvor kulturledelse.dk gik i luften.
Kulturmødet 2015 – vil du være med?
Redaktionen er tilbage på pinden i midten af august, hvorefter vi kort tid efter drager til Mors for at afholde en SALON, der kommer til at løbe af stabelen torsdag aften d. 20. august på Kulturmødet på Mors. Salonen vil tage afsæt i kulturledelse.dk – MAGASIN 2 og dermed handle om, hvordan fondspraksis og store private donationer indgår i et samspil med crowdfunding og politiske beslutninger om tildeling af offentlige midler i kulturlivet.
Hvor meget er filantropiske fonde med til at sætte dagsordenen i kulturlivet? Hvor afhængige har kulturlivets aktører gjort sig af fondenes velvilje? Påfører den nuværende fondspraksis det offentlige ekstra omkostninger? Hvad betyder det for kulturlivet, at crowdfunding er blevet en mulighed? Og hvordan påvirker de forskellige tendenser lederskabet i kulturorganisationerne?
Mikkel Bogh, Søren Bojer Nielsen, Ulla Tofte og Lea Korsgaard har allerede meldt deres ankomst som deltagere i salonen. Vil du være med? Vi vil hermed gerne invitere alle vores læsere, følgere og samarbejdspartnere til at komme og deltage i salonen, hvor Peter Hanke vil være vært. Hvis du har en ide til spændende emner, cases eller mennesker, vi bør have med i vores overvejelser eller inkludere i salonen på Mors, hører vi også meget gerne fra dig. Skriv til Mette Gadegaard på mg@exart.dk.
Læs mere om Kulturmødet på Mors og smugkig i programmet her.
Foto: seier+seier (flickr)
kulturledelse.dk – MAGASIN
Læs eller genlæs:
- kulturledelse.dk – MAGASIN 1 om bestyrelsesarbejde i kulturinstitutioner
- kulturledelse.dk – MAGASIN 2 med temaet filantropi og fondsstøtte
- kulturledelse.dk – MAGASIN 3 om kulturpolitik og valg
Kulturlederinterviews
Læs eller genlæs:
- Interview med en kulturleder: Pablo Llambías
- Interview med en kulturleder: Martin Lyngbo
- Interview med en kulturleder: Gitte Ørskou
- Interview med en kulturleder: Morten Koppelhus
- Interview med en kulturleder: Katrine Nyland Sørensen
- Interview med en kulturleder: Mette Wolf
- Interview med en kulturleder: Anne-Louise Sommer
- Interview med en kulturleder: Jesper Hermansen
- Interview med en kulturleder: Marianne Klint
kulturledelse.dk – SALON
I løbet af det sidste år har kulturledelse.dks redaktion afholdt fire saloner i samarbejde med filosof og ledelsesprofessor Ole Fogh Kirkeby, en række kulturledere, kulturinstitutioner og bl.a. Odense Kommune. Læs mere om salonerne og konceptet her.
Københavns Museum: Om lederskabet og næstekærlighed
Den første salon fandt sted i Københavns Museums festsal. Omgivet af Søren Kierkegaards kærlighedsbegreb i udstillingen ‘Kærlighedens genstande og gerninger’, kredsede eftermiddagen om fænomenerne lederskab og næstekærlighed. Til salonen deltog Katrine Nyland Sørensen, direktør for Musicon, i en protreptisk samtale med Ole Fogh Kirkeby.
Designmuseum Danmark: Om organisationsdesign
Den næste salon blev afholdt i festsalen på Designmuseum Danmark. Forud for salonen skrev Peter Hanke indlægget ”Organisationsdesign – newspeak eller ny æstetisk erkendelse?”, som salonen tog udgangspunkt i. Læs eller genlæs indlægget her. Og læs evt. også Jakob Høgh Sørensens reportage fra salonen.
Til denne salon var det desuden Anne-Louise Sommer, museumsdirektør på Designmuseum Danmark, der deltog i en protreptisk samtale med Ole Fogh Kirkeby.
Nørrebro Teater: Den kollektive arbejdsproces
Salonen på Nørrebro Teater havde temaet Den kollektive arbejdsproces. Til salonen deltog teatrets direktør, Mette Wolf, i en protreptisk samtale med Ole Fogh Kirkeby. Derudover bidrog skuespiller Tammi Øst med sine strøtanker om ledelse. Læs eller genlæs indlægget her.
Nikolaj de Fine Licht, orkesterchef hos Concerto Copenhagen, nedskrev efterfølgende sine refleksioner om salonens forløb og de temaer og diskussioner, der var oppe at vende til salonen; Læs mere her.
Teater Momentum: Hvorfor kræver ledelse af kunst og kultur noget særligt?
I samarbejde med Teater Momentum og Odense Kommune afholdt kulturledelse.dk sæsonens sidste salon på Teater Momentum. Til salonen diskuterede 30 kulturledere fra Odense Kommunes kulturledernetværk de betingelser, vilkår, udfordringer og muligheder der er forbundet med ledelse af kunst- og kulturorganisationer; hvorfor kræver ledelse af kunst og kultur noget særligt? Eller hvorfor er det præcis ligesom at lede enhver anden type virksomhed? Til salonen overværede salondeltagerne desuden en protreptisk samtale mellem Ole Fogh Kirkeby og teaterleder Marianne Klint.
Carsten Wittrock, der er teaterleder og kunstnerisk leder på Nørregaards Teater, skrev efter salonen et indlæg om salonens forløb, temaer og diskussioner, og hvad det satte i gang hos ham. Læs eller genlæs Carts Wittrocks indlæg her.
kulturledelse.dk – Ressourcesamling
I april indgik kulturledelse.dk en aftale med Dansk Kunstnerråd om overdragelse af vidensbanken KuViBa, der er en omfattende samling af viden om rammerne for kunst og kultur og en kulturvidensbank med en oversigt over bøger, rapporter og andre publikationer om arkitektur, billedkunst, film, litteratur, musik, scenekunst, kunsthåndværk, design og spil – og hvor materialet kan købes, lånes eller downloades. Indholdet fra KuViBas vidensbank vil i nærmeste fremtid indgå og udvikles som en del af kulturledelse.dks ressourcesamling, der stilles til rådighed med henblik på at inspirere et art management-community, samt praktikere og beslutningstagere i kulturlivet til at søge ny viden – dels om temaer inden for ledelse og organisation og dels om kunsten og kulturens position i samfundet.
Et eksempel:
Sommerens festivalsæson er for længst begyndt. UNESCO-rapporten “Festival statistics – Key concepts and current practices” har til formål at lukke et hul i den statistiske viden omkring kulturfestivallers økonomiske betydning. Læs mere om rapporten her.
kulturledelse.dk søger praktikant og skribenter
Interesserer du dig for kunst, kultur, formidling, informationsvidenskab, entreprenørskab og iværksætteri – eller noget midt imellem? Eller kender du nogen, der gør? Så læs dette praktikopslag! Redaktionen er fortsat på udkig efter en studerende til Praktikant 2-stillingen.
Vi hører desuden meget gerne fra skribenter, kulturledere, -medarbejdere, studerende, forskere, politikere og andet godtfolk, der har lyst til at bidrage til projektet og arbejde sammen med os på forskellig vis.
De bedste hilsner og ønsker om en god sommer,